Covid-19 si riscul de Accident Vascular Cerebral (AVC)

The Journal of the American Medical Association a publicat un studiu efectuat de cercetătorii din Wuhan pe un lot de 214 de pacienți pozitivi pentru COVID-19, care a surprins gradul de afectare neurologică cunoscut până la momentul actual. În funcție de simptomatologia prezentată, manifestările neurologice observate au fost afectarea sistemului nervos central: amețeli, cefalee, alterare a stării de conștientă, accident vascular cerebral (AVC), ataxie sau crize epileptice; afectarea sistemului nervos periferic: tulburări olfactive, gustative (pierderea mirosului și a gustului), vizuale și neuropatii periferice; afectarea mușchilor scheletici: slăbiciune musculară și mialgii.
Infecția cu SARS-CoV-2 poate induce un status pro-coagulant, ceea ce poate crește riscul de ocluzie pe vas cerebral de calibru mare.
În ceea ce privește profilaxia trombotică pentru pacienții COVID-19 ar trebui să evite sedentarismul în carantină și profilaxia farmaceutică ar trebui rezervată momentan pentru cei cu risc înalt de tromboză. În această ultimă categorie ar putea intra persoanele cu dizabilități majore, cu mobilitatea limitată, cele cu istoric de tromboză venoasă profundă sau cu procese neoplazice active. Este foarte important sa consultati medicul curant pemtru mai multe informatii cu privire la orice tratament.
Există din ce în ce mai multe raportări despre cazuri COVID-19 pozitive cu evenimente trombotice. Un studiu publicat in 2020 în Journal of American College of Cardiology atrage atenția asupra predispoziției celor infectați cu SARS-CoV-2 pentru tromboze atât arteriale, cât și venoase, cauzate de inflamația excesivă și activarea trombocitară consecutivă, disfuncția endotelială și de staza sangvină.
Statusul pro-trombotic asociază un risc crescut pentru evenimente acute precum accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic, trombembolismul pulmonar, infarctul miocardic acut și tromboza venoasă profundă.
Tratamentul accidentului vascular cerebral înseamnă în primul rând prevenție, iar prevenția este stilul de viață sănătos al fiecărui individ. Studiu InterStroke a demonstrat că majoritatea factorilor de risc modificabili sunt responsabili pentru 91% dintre cazurile de AVC:
– controlul tensiunii arteriale- 30% dintre AVC pot fi prevenite prin monitorizarea presiunii arteriale și normalizarea acesteia. În cazul în care valorile tensiunii arteriale sunt crescute, egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim de hipertensiune arteriala (o afecțiune care netratată crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral-50% din cazuri sunt provocate de HTA, insuficiență cardiacă, etc.)
– controlul diabetului și menținerea la un nivel optim al colesterolului
– orice kilogram în plus crește riscul de AVC, de aceea este necesar să ne menținem o greutate corporală optimă, sa introducem exercițiile fizice moderate în programul nostru zilnic.
– depistarea precoce și managementul fibrilației atriale, acesta fiind una dintre cele mai frecvente cauze de apariție a accidentului vascular cerebral, în urma căruia pacienții decedează.
– renunțarea la fumat și evitarea expunerii la medii poluante, poate reduce cu 35% riscul de AVC