Literatura de specialitate indică posibilitatea începerii recuperării post AVC încă din primele 24-48 de ore după momentul producerii accidentului vascular cerebral și când pacientul este deja stabil hemodinamic.
Din păcate, la noi în România, cele mai multe persoane care au suferit un AVC nu afla la timp sau nu știu că pot face o recuperare specializată acasă după perioada de spitalizare și mai ales, că un accident vascular cerebral nu înseamnă sa fii condamnat la pat sau la invaliditate.
Momentul cel mai bun pentru a începe recuperarea este așadar cat mai devreme cu putință, de preferat imediat după ce pacientul a fost externat și ajunge în domiciliul propriu.
Considerentele acestei intervenții rapide derivă din ceea ce se numește fereastră terapeutică. Acesta fereastră terapeutică sau acel interval de timp în care putem să obținem rezultate foarte bune cu pacientul este de numai câteva luni, dintre care primele 3-6 sunt cele mai importante și cu rezultatele cele mai bune.
Elementul cheie în recuperarea pacientului și de care kinetoterapeutul, pacientul și familia trebuie sa profite la maximum este neuroplasticitatea, adică abilitatea creierului de a forma noi legături neuronale.
Imediat după o traumă la nivel cerebral sau oriunde în corp, organismul nostru s-a adaptat pentru supraviețuire dezvoltând o serie de mecanisme de refacere intrinsecă.
Poate sa pară o banalitate dar fără abilitatea corpului de a se repara și de a lupta cu agenții externi viața ar fi foarte fragila. Cum ar fi dacă o simpla tăietura la deget nu s-ar opri niciodată din sângerat? Daca sângele nu s-ar coagula, daca celulele nu s-ar prinde înapoi între ele sa refacă integritatea țesutului ? Cei mai buni chirurgi din lume nu ar putea sa facă nici o operație, dacă incizia sau organele nu s-ar vindeca.
La fel și creierul are mecanismele proprii de a răspunde în urma unui traumatism. În primele zile post AVC și când e cel mai indicat sa înceapă recuperarea la domiciliul pacientului, la nivelul creierului a fost observată o înmulțire a numărului de factori de creștere neurotrofici ( BDNF) . O moleculă cheie în refacerea neuronală, esențială în procesul de învățare și memorie.
Acesta este momentul propice în care pacientul împreună cu fizioterapeutul reînvăța să execute anumite mișcări, sa stea în picioare, sa meargă și sa îndeplinească cat mai multe din activitățile zilnice.