Ce implică procedura de pensionare pe caz de handicap – post AVC?

jeshoots-com-2vD8lIhdnw-unsplash-1024x683.jpg

 

De-a lungul timpului am trecut cu toții printr-o procedură birocratică care implică o mulțime de acte, informații incomplete și angajați mai puțini prietenoși care să poată explica procesul cap-coadă privind completarea unui dosar. Așa că, încercăm aici să venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva informații care să vă ajute în procedura de pensionare pe caz de handicap.

Tot procesul post accident vascular cerebral (AVC) începe încă din etapa spitalicească, unde înainte de externare pacientul sau aparținătorul trebuie să ceară medicului specialist curant un referat medical, pe baza căruia se va stabili gradul de handicap de către autoritățile răspunzătoare.

După ce se face rost de toate actele medicale în etapa de exteranare, inclusiv acel referat, tot dosarul trebuie duse ulterior la medicul de familie, pentru ca acesta să elibereze o scrisoare medicală necesară în următoarea etapă.

În cadrul primăriei unde este domiciliat pacientul există departamentul de asistență socială, unde trebuie să vi se furnizeze informații cu privire la actele necesare pentru a beneficia de pensia de handicap (cartea de identitate, certificat de naștere, ancheta socială, scrisoarea medicală, decizia de pensionare, certificatul de handicap, adeverința de venituri etc), dar și actiunile necesare pentru a beneficia de un asistent personal (de care pacientul are mare nevoie). Dosarul este analizat și procesat în aproximativ o lună de la depunerea actelor menționate de autorități iar valoarea pensiei de handicap se stabilește în funcție de gradul acestuia. Perioada de acordare a ajutorului financiar se stabilește în funcție de evoluția stării pacientului de-a lungul timpului și conform raportului de la monitorizările efectuate de către asistența socială.

De asemenea, persoanele care dețin o asigurare medicală privată oferită de către angajator  pot verifica dacă polița negociată la nivel de companie este prevăzută și cu acoperirea costurilor de recuperare medicală. În acest caz, puteți contacta persoana responsabilă din cadrul firmei pentru a solicita  mai multe informații cu privire la demersul necesar pentru beneficierea și decontarea serviciilor de recuperare conform contractului negociat cu compania de asigurări.

Ce se întâmplă cu pacientul după ce acesta este stabil hemodinamic și externat din secția de neurologie? Acesta poate fi transferat către secția de recuperare medicală, iar apoi recuperarea medicală se poate face la domiciliu. Cei mai mulți pacienți preferă recuperarea la domiciliu deoarece acolo se află în mediul lor, sunt mai relaxați și se simt mai în siguranță, acest aspect fiind important în primul rând pentru o stare psihică bună. Recuperarea post AVC e o activitate de lungă durată (poate fi chiar până la 2 ani), până se ajunge la reducerea deficitului motor, punându-se accent pe redobândirea continenței și autonomiei pacientului.

Recuperarea unui pacient care a suferit un accident vascular cerebral depinde de mai mulți factori, cum ar fi periodicitatea și intensitatea programelor de recuperare medicală, gravitatea deficitului funcțional, factorii de risc prezenți, cum ar fi ”cvartetul mortal„ (obezitate, diabet zaharat, hiperlipidemie, hipertensiune arterială), susținerea din partea familiei, dar mai ales de perseverența și voința bolnavului, acestea din urmă fiind esențiale pentru o recuperare mai ușoară și mai rapidă.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright@KinetoExpress 2025. Toate drepturile rezervate.