Studiu de caz – pacient cu AVC hemoragic

În data de 31 martie 2021 un bărbat în vârstă de 52 de ani, provenind dintr-o zonă rurală, cu ocupația muncitor în industria construcțiilor, s-a simțit foarte rău, prezentând simptomele unui Accident Vascular Cerebral. Membrii familiei au sunat la serviciul de urgență, prezentând starea pacientului ca fiind incoerent în vorbire, incapacitatea de mișcare și starea de vomă.
La sosirea ambulaței, medicul a constat un deficit motor la membrele drepte și asimetrie facială, cu o tensiune de 200/100mmHG și pulsul 80 bătăi/min ritmic. Bărbatul a fost luat de urgență la spital unde după numeroase investigații s-a constatat instalarea unui ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL HEMORAGIC parietal stâng, o hemipareză flască pe partea dreaptă a corpului, afazie mixtă predominant expresivă, lacunarism cerebral, hipertensiune arterială stadiul III, nefroangioscleroză hipertensivă, boală renală cronică.
În data de 9 Aprilie 2021, după 10 zile de spitalizare, în care medicii s-au luptat să mențină pacientul în viată și apoi l-au stabilizat hemodinamic, bărbatul a fost adus acasă, pentru a începe recuperarea corespunzătoare. În următoarea zi, aparținătorii pacientului a luat legatura cu noi, ne-au prezentat situația bărbatului și ne-au oferit toate informațiile necesare pentru a putea concepe un plan de recupare post AVC personalizat la domiciliu.
În prima zi de recuperare pacientul a fost evaluat de către fizioterapeutul coordonator și acesta a constat o întârziere în a răspunde la întrebări, deficit motor la membrele de pe partea dreaptă, o slăbiciune musculară inclusiv la membrele neafectate, membrul superior afectat putea fi ridicat, pacientul reușind doar să strângă ușor pumnul la cererea fizioterapeutului. Apoi a fost rugat să miște piciorul afectat, să indoaie genunchiul, să miște degetele, pacientul reușind să facă o flexie a labei piciorului și să inițieze mișcarea de îndoire a genunchiului, nereușind să facă mișcarea pe toată amplitudinea. De asemenea, bărbătaul a fost ridicat la marginea patului cu ajutorul aparținătorului și a reușit să-și mențină echilibrul timp de 2 minute, după care a acuzat o amețeală și o tendință de a cădea pe partea afectată. Neputând să meargă la toaletă, pacientul folosea scutece, avea nevoie de asistență în procesul de alimentație și hidratare, precum și la activitatea de îmbrăcare și dezbrăcare.
După evaluarea inițială și adaptarea programului de recuperare atât din punct de vedere fizic cât și alimentar, următoarele luni au fost dedicate activităților specifice neuro-motorii. Fizioterapeutul a aplicat tehnicile corespunzătoare stadiului în care se afla pacientul, formând împreună cu familia o echipă. Fiecare membru al familiei a fost consiliat și a primit o serie de instrucțiuni care să ajute la desfășurarea optimă a activităților zilnice, cum să trateze nevoile pacientului în funcție de starea fizică și psihică a acestuia dar și cum să pregătească dosarul pentru a beneficia de serviciul de asistență socială din cadrul primăriei de care face parte.
Recuperarea medicală a fost realizată doar la domiciliul pacientului, cu program zilnic în primele 20 de zile, apoi de 3 ori pe săptămână timp de 3 săptămâni, apoi 1 dată pe săptămână timp de alte 2 saptămâni. Bărbatul a fost invățat inclusiv cum să mănânce singur, cum să-și facă toaleta singur, cum să se dezbrace și să se îmbrace, cum să se încalțe/descalțe singur, apoi cum să se transfere de pe pat pe scaunul cu wc, cum să folosească cadrul, bastonul, cum să urce și să coboare scările și în final cum să meargă fără ajutor chiar și peste obstacole.
La finalul programului pacientul a fost declarat recuperat în proporție de 90%, devenind independent în desfășurarea activităților zilnice personale și cele gospodărești. De asemenea, medicul neurolog curant a rămas plăcut impresionat, ba chiar uimit de evoluția pacientului după aproximativ 1 lună jumate, când a mers pe picioarele lui la consultația uzuală de la 1 lună după eveniment. La scurt timp după finalizarea ședințelor de recuperare medicală, familia l-a surprins pe bărbat cum tundea iarba și se ocupa de intreținerea curții, povestindu-ne emoționați cum fratele lor reușește deja să revină la viața de dinainte de acidentul vascular cerebral.